Rudens vakaros gatavoju siltus, aromātiskus mājas cepumus “uz ātru roku”, kas pazūd no galda acumirklī

Kad gribas ko vienkāršu un gardu, šie kefīra cepumi vienmēr izdodas un sagādā prieku visai ģimenei.

Kad ārā kļūst vēsāks un dienas paliek īsākas, arvien biežāk gribas kaut ko siltu un mājīgu pie tējas krūzes. Šie vienkāršie kefīra cepumi ir tieši tas, kas vajadzīgs — ātri, garšīgi un bez liekām raizēm. Vajag tikai kefīru, olu, sviestu un mazliet cukura, un jau pēc pusstundas māja smaržo pēc svaigi ceptiem cepumiem. Tie ir mīksti, aromātiski un tik gardi, ka pazūd no šķīvja, pirms vēl paspēj atdzist.

Pagatavošana

1. Sajauc mīklu.
Bļodā sakuļ olu ar cukuru un sāli. Pievieno mīkstu sviestu, kefīru, vaniļas cukuru un sodu. Maisa līdz vienmērīgai masai. Tad pamazām pievieno miltus, līdz iegūst mīkstu, viegli lipīgu mīklu.

2. Atpūtina mīklu.
Ietin to pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz 15–20 minūtēm. Šajā laikā mīkla kļūst stingrāka un to būs vieglāk izrullēt.

3. Formē cepumus.
Izrullē mīklu apmēram puscentimetru biezumā, ar glāzi izspiež apaļus gabaliņus. Uz katra liek tējkaroti ievārījuma vai džema.

 

4. Cep.
Cepumus liek uz pannas ar cepampapīru, vēlams nedaudz atstatus vienu no otra. Cep 180 °C temperatūrā 15–17 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini.

VIDEO:

5. Pasniedz.
Pasniedz siltus, ar tēju vai kafiju. Tie garšo brīnišķīgi arī atdzisuši — mīksti vidū un kraukšķīgi pa malām.

Padomi, lai cepumi izdotos ideāli

Kefīru nelieto aukstu, jo tas palīdz mīklai labāk uzrūgt un kļūt gaisīgākai. Ja gribi bagātīgāku garšu, pievieno nedaudz rīvētas citrona miziņas vai šķipsniņu kanēļa. Mīklā vari iemaisīt arī rozīnes, kokosriekstu skaidiņas vai mazliet kakao – cepumi iegūs patīkamu garšas niansi.

Pirms cepšanas cepumus vari viegli pārsmērēt ar olu un apkaisīt ar cukuru, lai veidotos zeltaina garoziņa. Šie cepumi ir vienkārši, bet ļoti mājīgi – tie ienes siltumu un patīkamu smaržu katrā virtuvē. Tos var gatavot arī kopā ar mazbērniem, jo viņiem patiks rullēt mīklu un pildīt cepumus ar ievārījumu. Kad māju piepilda salda smarža un visi sēžas pie galda ar krūzi tējas, šķiet, ka rudens kļūst siltāks un mājīgāks.

Sastāvdaļas:

Kefīrs – 60 ml (istabas temperatūrā)
Ola – 1 gab.
Cukurs – 50–80 g (pēc garšas)
Sviests – 120 g (mīksts)
Soda – ⅓ tējkarotes
Milti – apmēram 250 g (prosijāti)
Sāls – šķipsniņa
Vaniļas cukurs vai vanilīns – šķipsniņa
Pildījumam: biezs ievārījums vai džems

Ja tev patīk ātras un pārbaudītas mājas receptes, saglabā šo ideju un padalies ar draugiem!